×

Czekoladowe brownie na każdą okazję


   Brownie to jedno moich ulubionych ciast, prawdopodobnie ze względu na dużą zawartość czekolady ;) Dzisiaj pokaże Wam wyjątkowo łatwy i szybki przepis na brownie z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Jest idealny na deser lub do kawy. Już jutro Dzień Wszystkich Świętych. To nie tylko czas kiedy odwiedzamy groby najbliższych, ale to również czas spotkań rodzinnych. Bardzo często przyjezdni wujkowie czy ciocie zaglądają do nas kawę, a my możemy poczęstować ich smacznym wypiekiem :)
Czekoladowe brownie pasuje na każdy dzień roku, a już szczególnie na ten chłodny i deszczowy :)

Składniki:

- 165 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 165 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Przygotowaną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło topimy w garnuszku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną czekoladę. Mieszamy do całkowitego roztopienia i połączenia się z masą.
W osobnym naczyniu łączymy suche składniki - mąkę, kakao i sól.
W dużej misce ubijamy jajka na białą masę, stopniowo dodając cukier. Jajka przez cały czas ubijamy na wysokich obrotach.
Do tak przygotowanej masy z jajek dodajemy czekoladę, wolno mieszając całość. Dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie całość do utworzenia jednolitej masy.
Całość przelewamy do formy.
Ciasto pieczemy przez 30-35 minut.


Gotowe ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ja dodatkowo polałam ciasto polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.
Wyszło przepyszne :)


2 komentarze:

  1. U mnie dziś na talerzu Wasze brownie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Dziecięce Inspiracje , Blogger