Please enter an Access Token

Warsztaty kulinarne ze zwyciężczynią Masterchef Junior

Od kilku miesięcy prawie każdego dnia słyszę: Mamusiu, może coś ugotujemy?, Mamusiu,
dasz mi składniki, a ja coś przyrządzę?
, Mamusiu, mąka się skończyła!!! Czasami Julcio budzi się z nowym przepisem i ściąga mnie z łóżka, żebym natychmiast pojawiła się w kuchni.Myślę, że już mogę mówić o jego pasji do gotowania. Wszystko się zaczęło od wspólnego przygotowywania ciasta na naleśniki. Teraz Julek przepis na pyszne placki wyrecytuje nawet przez sen 🙂 Ale to nie wszystko. Juluś odmierza składniki, myje warzywa, nakrywa do stołu. Potrafi posmarować masłem pieczywo, obiera jajka ugotowane na twardo, rozbija kotlety, przygotowuje sok marchwiowy i piecze babeczki. Oczywiście, wszystko z moją pomocą albo pod moją kontrolą.
Ja sama chętnie go angażuję do przygotowywania posiłków i wcale nie martwi bałagan jaki później zostaje. Jestem bardzo dumna z niego. Uwielbiam patrzeć jak się angażuje, jak nabywa nowych umiejętności i jak bardzo się cieszy z efektów swojej pracy.Nie ukrywam, że cały czas mam jakieś obawy związane ze wspólnym gotowaniem, dlatego nigdy nie zostawiam Julcia samego w kuchni. Trzymam go z dala od piekarnika, wrzątku i ognia. Ale pozwalam mu pokroić warzywa plastikowym nożykiem, rozbić jajka i przygotować, a później wymieszać składniki na sałatkę. Synek doskonale wie też, co to jest mikser, blender i sokowirówka – nie raz miał okazję z nich korzystać.Ale to nasze wspólne gotowanie to coś więcej, niż nabywanie kuchennych umiejętności i zabawa w przesypywanie, ugniatanie czy lepienie.

To czas, który spędzamy razem. Czas, który nas jeszcze bardziej łączy i zbliża do siebie. Julcio uwielbia każdą aktywność, którą może dzielić z rodzicami, a kiedy jest to gotowanie – jego radość jest jeszcze większa. I nasza również 🙂
To też poznawanie nowych smaków i nowych konsystencji. Pomimo tego, że Juluś uwielbia gotować, to z jedzeniem już jest gorzej. Ma kilka swoich ulubionych potraw, które zje z apetytem, ale trudniej jest z nowościami. Często nawet nie chce ich spróbować. Kiedy razem coś przygotowujemy jest bardziej odważny i jest  wiele większa szansa, że zje cho trochę.
Poza tym zabawa w kuchni pobudza zmysły: dotyku, węchu, smaku i słuchu. Nigdzie indziej nie spotkamy tylu różnorodnych zapachów i smaków.
Wspólne gotowanie buduje nie tylko u dzieci, ale również u dorosłych pewność siebie. Za każdym razem kiedy przygotujemy pyszny obiad, puszyste naleśniki czy deser owocowy, a później słyszymy same pochwały przy stole – nie może być inaczej – czujemy się bardzo ważni i docenieni :)Kiedy kilka dni temu dostaliśmy zaproszenie na warsztaty kulinarne z Julką Cymbaluk, zwyciężczynią ostatniej edycji Masterchef Junior, od razu wiedziałam, że chcę na nie pojechać. Nie dla siebie, ale dla Julcia. Wiedziałam, że takie spotkanie i gotowanie z innymi dziećmi sprawi mu naprawdę dużo radości.
Juluś uwielbia gotować i pasjonuje go kuchnia, a takie warsztaty są ogromną motywacją do dalszych działań, odkrywania i próbowania nowych smaków, a przede wszystkim są świetną zabawą dla całej rodziny.I tak ostatni weekend spędziliśmy w Warszawie, gdzie w studiu kulinarnym Małe Pyszności spotkaliśmy się z Julką Cymbaluk i Patrykiem Piskorzem, finalistą programu  Masterchef Junior. Bardzo się cieszymy, że dołączył do nas Aleks, kuzyn Julcia. Chłopcy pracowali na wspólnym stanowisku i stworzyli naprawdę przepyszne potrawy.

Pinit
Pinit

Kiedy tylko założyli fartuszki już byli gotowi do pracy 🙂 Zaczęliśmy od pizzy. Chłopcy łączyli składniki, wyrabiali ciasto i wybierali dodatki, które później sami kroili. Julka ugotowała pyszny sos, który chłopcy rozsmarowali na cieście, a następnie nałożyli szynkę, ananasa, kukurydzę i ser. Ich własnoręcznie wykonana pizza trafiła do piekarnika i wyszła z niego przepyszna 🙂

Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

W międzyczasie chłopcy przyrządzali swój własny koktajl owocowy – prawdziwą bombę witaminową 🙂 Wybrali do niego: maliny, borówki i banana, dodali sok ananasowy i odrobinę soku z limonki.

Pogardzili natomiast szpinakiem, który zaproponował im Patryk, ale może to
jeszcze nie pora na takie smaki. Kiedy owoce znalazły się w misce, pomogłam chłopcom je zblendować, a następnie przelać całość do szklaneczek 🙂
Byłam ogromnie zaskoczona, patrząc na Julcia pijącego koktajl. Nie był to napój o tolerowanej przez niego gładkiej konsystencji – był gęsty, a owoce wyczuwalne. Jeszcze nie tak dawno pluł czymś takim! Tym razem doskonale wiedział co się znajduje w środku, był dumny ze swojego dzieła i pił powtarzając, jakie to jest pyszne 🙂 Teraz wiem, że znów mogę robić koktajle – byle nie sama 🙂
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

Warsztaty były wspaniałe, wszyscy doskonale się bawiliśmy, a na koniec czekała na dzieci jeszcze jedna niespodzianka. Dostaliśmy książkę z przepisami Julki Cymbaluk „Masterchef Junior”, którą Julia i Patryk podpisywali. Oczywiście z dedykacją dla każdego uczestnika warsztatów 🙂
Dziś Julcio po raz kolejny przeglądał książkę i na jutro mamy zaplanowane wspólne kucharzenie z koktajlem owocowym w tle 🙂

Pinit
Pinit
Pinit
Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Pomysłowa Mama
    15 maja, 2017

    Piękne zdjęcia i wspaniała inicjatywa!

  • Moje Kuchenne Rewolucje
    17 maja, 2017

    Jesteście wspaniali – wspaniałę zdjęcia, wspaniała aktywność i to, ze Wam się chce jest wspaniałe. Gratuluję!

  • Zwykła Matka
    18 maja, 2017

    Super dzień 🙂 Moją córkę nie ciągnie do kuchni ALE Masterchefa oglądała namiętnie!!!

    • admin
      24 maja, 2017

      Może jeszcze przyjdzie czas na gotowanie 🙂 Albo wyjdą inne talenty 😉

Poprzedni
Pomysł na rodzinny weekend – JuraPark Bałtów
Warsztaty kulinarne ze zwyciężczynią Masterchef Junior