Please enter an Access Token

Kolorowe naleśniki nie tylko dla dzieci!

Naleśniki są jednym z ulubionych dań Julcia. Mógłby je jeść na śniadanie, na obiad i na kolację. Jego ulubione to te z dżemem albo masłem orzechowym, choć czasem zajada się też samym plackiem bez dodatków. Kiedyś próbowałam urozmaicić mu naleśniki dodając do środka różne farsze warzywne, ale nawet nie chciał ich spróbować. Znalazłam za to inny sposób na wzbogacenie placuszków o warzywa i owoce i to był strzał w dziesiątkę 🙂 Znalazłam kilka przepisów, które połączyłam i przerobiłam po swojemu, dzięki czemu powstały pyszne, kolorowe naleśniki domowe!
Pinit

Wszystkie naleśniki powstały na bazie klasycznego ciasta naleśnikowego, które po przygotowaniu przelałam do trzech misek. Żeby nadać plackom koloru i witaminek dodałam do każdej miseczki coś innego – zobaczcie sami!

Podstawa – Ciasto naleśnikowe 
Składniki (na podwójną porcję):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 4 jaja
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wlewamy i wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy – tak, żeby nie było grudek. Nic skomplikowanego 🙂
Tak przygotowane ciasto rozlewamy do trzech miseczek i w każdej z nich powstanie masa w innym kolorze.
Pinit

Zielone naleśniki

Składniki:
  • Ciasto naleśnikowe
  • Szpinak mrożony – około 60 g
  • Olej kokosowy do posmarowania patelni
Szpinak rozmrażamy i jak woda z niego odparuje odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy go do naszego ciasta naleśnikowego i mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy odrobinę mąki.
Patelnię smarujemy olejem kokosowym tak, żeby była tylko natłuszczona i smażymy naleśniki. Proste, prawda? 🙂
Można je jeść na słodko, np. z dżemem owocowym, ale też w wersji wytrawnej. Ja wybrałam tę drugą. Na każdym placku ułożyłam ser mozzarella, pomidorki, bazylię i całość zwinęłam w rulon.
Pinit
Pinit
 
Różowe naleśniki
 Składniki:
  • Ciasto naleśnikowe
  • Mały burak
  • Olej kokosowy do posmarowania patelni

Buraka gotujemy, obieramy ze skórki, a kiedy wystygnie blendujemy. Buraczaną masę dodajemy do masy naleśnikowej i dokładnie mieszamy. Podobnie jak we wcześniejszym przepisie – jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy odrobinę mąki. Patelnię smarujemy olejem kokosowym  i smażymy różowe placuszki.

Jedliśmy je z dżemem, ale też w bogatszej wersji 🙂 Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym, układamy malinki, zwijamy i w kilka minut zjadamy mając nadzieję na dokładkę 🙂
Pinit
Pinit
Pinit

Naleśniki kakaowe
Składniki:
  • Ciasto naleśnikowe
  • Kakao
  • Olej kokosowy do posmarowania patelni
Do wcześniej przygotowanej masy naleśnikowe dodajemy łyżeczkę kakao. Ważne, aby było to prawdziwe, gorzkie kakao – nie granulowane. Jedna łyżeczka pozwala zabarwić ciasto na ciemny kolor. Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki.
Próbowaliśmy takich naleśników w dwóch wersjach. W pierwszej posmarowaliśmy cienko placek dżemem malinowym, dodaliśmy świeże malinki i zawinęliśmy w rulon. W drugiej posmarowaliśmy naleśnik budyniem czekoladowym i dodaliśmy kawałki banana – i to był hit!
Pinitkolorowe naleśniki
Pinitnaleśniki z bananami
Pinitnaleśniki z malinami
Pinitnaleśniki z owocami
Prawda jest tak, że do naleśników możemy dodać co tylko zechcemy. Mogą być przygotowane na słodko, na słono, na ostro – jak kto lubi.
 
A Wy jakie naleśniki lubicie najbardziej?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Pokularna
    9 marca, 2018

    Sama bym z chęcią zjadła takie naleśniki 🙂 Uwielbiam i na słodko i na słono.

  • Aleksandra B.
    9 marca, 2018

    Ojej jak kolorowo, sama.chetnie bym takie naleśniki pochłonęła:)

  • Anna Czerw
    9 marca, 2018

    Pysznie i kolorowo wygląda 🙂

  • czerwona filiżanka
    9 marca, 2018

    oj mnam takiego czekoladowego to bym sobie zjadła naleśnika <3 Super że barwniki w tych naleśnikach są naturalne!

  • Gosia
    9 marca, 2018

    Wyglądają smacznie! Uwielbiam nalesniki. Ciekawe co córcia powie na takie kolorowe nowości na talerzu 🙂

  • Uśmiech w oczach
    9 marca, 2018

    Wow jakie smakowitości 🙂 Muszę przepisy wypróbować.

  • Magda
    9 marca, 2018

    Różowe i kakaowe najbardziej mi się podobają 😉

  • admin
    9 marca, 2018

    Wogole nie czuć buraka! Nawet szpinak inaczej smakuje 🙂

  • Nasze Bąbelkowo
    9 marca, 2018

    Nasz synek nie przepada za naleśnikami – ale sama bardzo chętnie bym takie zjadła 🙂

  • Bajkogród
    10 marca, 2018

    U nas zdecydowanie kakaowe! Może nie musiałabym już dodawać nutelli. Pysznie wyglądają wszystkie.

  • nas3.pl
    10 marca, 2018

    jaaaa ale pysznosci!

  • I&K W Domowym Zaciszu
    10 marca, 2018

    Uwielbiam naleśniki, musze zrobić takie kolorowe 🙂

  • Renia Hannolainen
    12 marca, 2018

    Wyglądają przepysznie! Bardzo dawno nie smażyłam naleśników, pora to nadrobić 😉 Dzięki za inspirację.

  • Oli Loli New Life
    17 marca, 2018

    często robię kolorowe naleśniki, moi chlopcy bardzo je lubią

  • Patrycja
    14 kwietnia, 2018

    Świetny pomysł 🙂 Pięknie wyglądają 🙂

Poprzedni
Sabat Krajno w zimowej odsłonie!
Kolorowe naleśniki nie tylko dla dzieci!