Please enter an Access Token

Crumble, czyli przepyszne owoce pod kruszonką

Odkąd zaczął się sezon na truskawki, Crumble stało się naszym ulubionym deserem. Poza tym, że owoce zapiekane pod kruszonką smakują wyśmienicie, to jeszcze przygotowuje się je w kilkanaście minut! Dla mnie Crumble jest najlepsze na ciepło, za to Julcio zajada się nim już po schłodzeniu.
Zaraz po truskawkach kupiliśmy jagody i je również zapiekliśmy pod kruszonką – wyszły równie pyszne 🙂
Za każdym razem kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, łączymy owoce z kilkoma składnikami i w niecałe pół godziny mamy najlepszy pod słońcem, rozpływający się w ustach deser 🙂
Koniecznie wypróbujcie naszego przepisu!

Crumble, czyli owoce pod kruszonką

Składniki:

  • Owoce sezonowe – u nas są to truskawki i jagody,
  • Cukier waniliowy,
  • Mąka – pół szklanki,
  • Zimne masło – pół kostki,
  • Cukier – 1/3 szklanki.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W niewielkim naczyniu łączymy masło, mąkę i cukier, a następnie rękami wyrabiamy kruche ciasto.
Na dnia naczynia żaroodpornego umieszczamy owoce, posypujemy je cukrem waniliowym, a następnie przykrywamy kruszonką.
Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut – do czasu aż kruszonka się zarumieni. Podczas pieczenia zauważycie, jak gotujące się owoce przebijają się przez ciasto.
Crumble można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja sama ogromnie polecam tę pierwszą wersję 🙂

Crumble truskawkowe

Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

Crumble jagodowe

Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Smacznego!
Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • bozena jedral
    25 maja, 2018

    Moja przyjaciółka robi takie ciasto.

  • moniowiec
    25 maja, 2018

    Od czasów pobytu w UK i apple crumble uwielbiam takie pieczone owoce.

  • Aneta
    26 maja, 2018

    Pyszności 🙂 Z przyjemnością bym zjadła i to z każdym rodzajem owoców. Prezentują się obłędnie smakowicie. 🙂

  • Asertywna Mama pl
    26 maja, 2018

    uwielbiam <3 pierwszy raz chyba jadłam w wersji z truskawkami, a potem zakochałam się w opcji śliwkowej. niebo w gębie 🙂

  • Świat Toli
    26 maja, 2018

    To musi być przepyszne.

  • Agnieszka/Agumama
    26 maja, 2018

    Wygląda wspaniale! Słyszałam o crumble, ale sama nigdy nie miałam przepisu i nie robiłam.
    Ciekawe czy moim dzieciom posmakuje? 🙂

  • m.
    26 maja, 2018

    Lubimy, tak lubimy! Crumble – pyszne i proste! Chyba mój ulubiony rodzaj owoców to malina, choć jagoda też super 🙂

  • Pyszności, tylko dostęp do owoców i działać w kuchni. 🙂

  • Blog Mama
    27 maja, 2018

    Coś dla mnie. Ja jedząc cisto z kruszonką zazwyczaj najpierw objadałam kruszonkę a teraz to świetne połączenie owoców z kruszonką. Muszę spróbować. Chyba wpadnę do Ciebie na kawę, bo sama jestem trochę za leniwa żeby zrobić.;-)

  • To jest pychota. Ja uwielbiam! I jak mało pracy przy tym jest,co nie? ☺️

  • Mynio
    27 maja, 2018

    Niezwykle prosty szybki sposób na łakocie z wykorzystaniem owoców. Ileż to razy zostaje jakaś garstka, która mogłaby się zmarnować.

  • Etteb
    5 czerwca, 2018

    Tak naprawde tooo jeszcze nie robilam _____ ale czas sprobowac 🙂 TAK ! Dziekuje za przepis

  • oliwek76
    3 września, 2018

    To zdecydowanie mój ulubiony deser 🙂 Tym bardziej, że jest naprawdę prosty w przygotowaniu,można wykorzystać dowolne owoce i jest efektowny 🙂

  • Ja Zwykła Matkaa Klaudia
    8 października, 2018

    Uwielbiam takie desery. Proste, szybkie i nieskomplikowane. Po co sobie utrudniać życie, jak są takie pyszności.

Poprzedni
W góry z dzieckiem – co spakować?
Crumble, czyli przepyszne owoce pod kruszonką