Please enter an Access Token

Domowy syrop na odporność

 

Niczego się nie boję jesienią tak bardzo, jak infekcji. Ubiegły rok to był dla nas jakiś koszmar. Praktycznie od początku jesieni do końca wiosny cały czas chorowaliśmy – albo ja zarażałam Julka albo on mnie. Mieliśmy tygodniowe, czasem nawet dwutygodniowe przerwy i później wszystko wracało. Czasem ja przynosiłam coś z pracy, a częściej Julcio z przedszkola. Sezon przeziębień  trwał u nas bardzo długo i to co nam najczęściej pomagało to domowy syrop na odporność.

Zamiast siedzieć w domu z gorączką, bierzemy się za poprawę odporności!

Zamiast leżeć z gorączką pod kocem, zdecydowanie bardziej lubię spacerować po parku, zbierać kasztany i żołędzie, lepić bałwana i zjeżdżać z Julciem na sankach. Dlatego tym razem nie czekam, aż złapiemy jakąś infekcję i od kilkunastu dni wzmacniam naszą odporność domowymi, babcinymi syropami.

Pinit

Domowy syrop z malin

Taki syrop robiła moja babcia i moja mama, a tym razem również ja zrobiłam domowy syrop na odporność.
Syrop z malin jest doskonałym dodatkiem do herbaty, można też pić rozcieńczony z wodą lub na łyżeczce, jak klasyczny syrop.
Syrop z malin działa:
  • rozgrzewająco,
  • przeciwzapalnie,
  • sprzyja poceniu się,
  • obniża gorączkę,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę.

Syrop malinowy można przygotowywać na różne sposoby, ale ja zostawiam Wam przepis na tradycyjny, babciny sok gotowany.

Składniki: 
1 kg malin, 1 szklanka cukru.

Przygotowanie: 

Maliny dokładnie myjemy, osuszamy i wrzucamy do garnka. Zasypujemy je cukrem, a kiedy puszczą sok – po około 30 minutach – mieszamy je i zagotowujemy. Pianę, która powstaje podczas gotowania zdejmujemy łyżką.
Gotujemy 10-15 minut, a następnie przecedzamy przez gazę (można też przez sito, ale musi być gęste). Powstały syrop malinowy jeszcze raz zagotowujemy i gorący przelewamy do butelek lub słoików dokładnie zakręcając. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Pinit
Pinit

Ostry syrop z czosnku, miodu i cytryny

Ten syrop przygotowałam kilka tygodni temu i każdego dnia wypijamy po jeden łyżeczce mikstury. Syrop jest dość ostry i mocno rozgrzewający, a dzięki temu działa bakteriobójczo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i ochronnie. To nie tylko domowy syrop na odporność, ale też doskonały, naturalny antybiotyk.

Składniki:
2 główki czosnku, 2 cytryny, 10 łyżeczek miodu, 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy, przegotowana woda.

Przygotowanie:

Do miseczki wyciskamy sok z dwóch cytryn, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i kurkumę. Całość mieszamy, a następnie dolewamy około 1,5 szklanki przegotowanej wody. Miksturę przelewamy do słoika i odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę lub grube sito, przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Pinit

A Wy macie swoje naturalne sposoby na wzmocnienie odporności?

Polecam Wam również nasz Domowy Zakwas z Buraków – doskonały na podniesienie odporności!

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Monika Flok
    31 sierpnia, 2018

    ten pierwszy robie co roku ale drugi musze spróbować:)

  • Tabayka
    31 sierpnia, 2018

    Malinowy jest najlepszy dużo zdrówka dla was 😀

  • Zwykła Matka
    1 września, 2018

    Własnie żałuję, że wszystkie maliny….po prostu zjedliśmy 🙂 Na szczęście probiotyki bardzo nam pomagają, a i tak musimy je zażywać na stałe!

  • Kinga K.
    2 września, 2018

    Uwielbiam malinki 🙂

  • Anika Pietruszko
    2 września, 2018

    Dzięki, szukam takich mikstur, na pewno wypróbuję 🙂

  • momontop
    2 września, 2018

    Moja teściowa robi takie syropy, tylko, co zrobić, że dziecko nie chce ich pić? 😉

  • oliwek76
    3 września, 2018

    Nie ma to jak domowe syropy 🙂 A szczególnie ten z miodu, czosnku i cytryny. Ja jeszcze robię taki ze świeżego imbiru i miodu- polecam!

  • Gabi Wilk
    3 września, 2018

    najlepsze na wzmocnienie odporności to hartowanie od małego, szczególnie, że przetwory są z ogromną ilością cukru.

  • moniowiec
    6 września, 2018

    Chyba syrop z malin zrobię, bo akurat mam ich dosyć sporo.

  • Mama Tosiaczka
    6 września, 2018

    Zdecydowanie wolę ten pierwszy. Syrop z czosnkiem pamiętam z dzieciństwa. Unikałam go jak ognia! 😉

  • TosiMama
    6 września, 2018

    Naturalne środki są najlepsze! I najzdrowsze!

  • Klaudia
    11 września, 2018

    Moi panowie alergicy maliny czy cytryna odpadają. Starszemu alergia przechodzi więc pewnie odważymy się i znów spróbujemy.

  • Krystyna Bożenna Borawska
    13 września, 2018

    Ja się nie przeziębiam na szczęście , ale syropy i owszem też lubię 🙂

  • Angelika i Monika Candy Pandas
    13 września, 2018

    Z malin bardzo chętnie ale z czosnkiem już nie xD

  • Kloudy Space
    13 września, 2018

    Świetne przepisy, najchętniej chyba zrobiłabym cytrynowo-imbirowy na miodzie 🙂

  • Kami
    15 września, 2018

    Szczególnie podoba mi się ten mocny syrop 🙂 Ja bronie się za pomocą naparu z imbiru, miodu i cytryny

  • Agnieszka/Agumama
    16 września, 2018

    Ja robię syrop z cebuli, czosnku i miodu. Chociaż akurat przy nawracających zapaleniach ucha nie wiele Jaskowi pomógł. Jedyny jego minus to, że jest bardzo ciężkostrawny przez czosnek w składzie. Aaaa, no i zapach 😉

  • Świat Toli
    25 września, 2018

    Syrop, a raczej sok z malin stosowałam ale tej mieszanki z kurkumą nie znałam. Muszę zapamiętać.

Poprzedni
ZOO w Gdańsku Oliwie
Domowy syrop na odporność